Koleksi Ulasan Debat Pilihan Kuda Trojan

Part 1


Part 2


Part 3


Dipetik dari blog eyesdotcom

Assalamualaikum dan salam perjuangan kepada semua.

Sejak awal hari ini saya menanti dengan penuh debaran, menunggu dengan sabar detik 9 malam bagi menyaksikan secara langsung debat di antara Dato’ Seri Anwar Ibrahim dan Shabery Chek yang bertajuk “Hari ini bentuk kerajaan, besok harga minyak turun”.

Sebagai Menteri Penerangan, Shabery mewakili kerajaan demi menerangkan kepada rakyat “Mengapa harga minyak dinaikkan” manakala Anwar Ibrahim sebagai wakil daripada rakyat bagi membahaskan “Kenaikkan harga minyak boleh dielakkan”.

Seperti semua sedia maklum, kita sering mendengar ucapan-ucapan Anwar yang menyentuh soal harga minyak malah kita sudah hampir khatam mengenai hal minyak ini dari pembelajaran yang dibawa oleh beliau serta rakan-rakan Pakatan Rakyat dari PAS dan DAP.

Kali ini, saya begitu bersemangat sekali kerana berpeluang mendengar hujah-hujah dari pihak kerajaan yang seolah-oleh tidak mempedulikan nasib rakyat dengan keputusan menaikkan harga minyak secara mendadak. Saya ingin dengar, jika benar kenaikkan harga minyak itu tidak dapat dielakkan, apakah hujah-hujahnya? Boleh diterima pakai atau tidak?

Dengan harapan yang menggunung, kita semua berharap mendapat sesuatu yang benar-benar meyakinkan dari pihak kerajaan bahawasanya harga minyak itu adalah muktamad tidak boleh dikekalkan atau diturunkan. Mudah! Hanya jelaskan sebabnya tetapi biarlah dalilnya konkrit.

Anwar Ibrahim memulakan pidatonya dengan tenang, dengan emosi yang cukup terkawal di mana dalam keadaan ini, segala ungkapan yang lahir dari pidatonya cukup rasional, padat, proaktif dan mudah diterima oleh penonton. Tetapi Shabery dengan begitu angkuh menyentuh kembali peristiwa Anwar sewaktu beliau menjadi mahasiswa pada 1970 lalu. Siapakah Shabery pada 1970? Mengapa menyetuh perihal lampau?

Dari awal lagi Shabery menggunakan medan debat ini hanya untuk menghentam Anwar sedangkan beliau lupa bahawa dalam perdebatan yang singkat itu sepatutnya digunakan sebaik mungkin bagi menjelaskan kepada rakyat “Mengapa harga minyak dinaikkan”. Shabery perlu sedar, ini adalah peluang yang sangat baik dari pihak kerajaan untuk menerangkan secara terperinci perihal kenaikkan harga minyak. Bukan medan untuk membuat provokasi murahan supaya tumpuan berdebat itu lusuh.

Saya bersyukur kerana Anwar pada malam ini sangat tenang. Ketenangan yang mencerminkan ketepatan berhujah dengan isi yang kukuh serta fakta yang jelas. Dengan mudah Shahery terperangkap dengan kelicikan Anwar dalam berdebat.

Ungkapan penurunan harga minyak 50sen telah disalah tafsir oleh Shabery dengan mempersoalkan bahawa Anwar sepatutnya menurunkan harga minyak sekitar sebelum kenaikkan 70sen iaitu dari harga RM1.92. Dengan ikhlas Anwar menerangkan penurunan 50sen kepada RM2.20 adalah langkah awal untuk mengawal anjakkan ekonomi yang tidak menentu.

Kemudian Shabery bertanya adakah turun 50sen sahaja yang mampu dilakukan jika Anwar memerintah? Adakah dalam keadaan harga minyak dunia yang semakin naik, tetapi scenario yang berlaku di negara ini sekiranya Anwar memerintah adalah menurunkan harga minyak?

Walaupun Anwar tidak sempat menjawab persoalan itu kerna telah dijelaskan bahwa penurunan 50sen sebagai langkah awal, Ingin saya tambah di sini, arakian Pakatan Rakyat memerintah kelak. Harga minyak domestic akan dikurangkan sedikit demi sedikit, secara berperingkat. Ini boleh dilakukan mengikut maksud Anwar.

Jika Pakatan Rakyat memerintah hari ini, besok harga minyak akan turun 50sen sebagai langkah awal, kemudian apabila segala ketirisan dapat dibendung, apabila sistem kewangan negara yang telah rosak itu dibaikpulih, sudah tentu harga minyak diturunkan lagi di atas fahaman, segala ketirisan yang berlaku selama ini merosakkan kekuatan ekonomi Malaysia. Jadi apabila rasuah dibendung, ekonomi kembali kuat. Harus diingat, naiknya harga minyak global, negara kita mendapat hasil yang lumayan dan rakyat mendapat manfaat.

Shabery mengatakan Petronas tidak harus diganggu. Anwar kata kami respek dengan kesungguhan Petronas, tetapi yang menjadi persoalan pokok di sini ialah pemberian Petronas kepada kerajaan itu sepatutnya diagihkan dengan baik. Shaberi terkebil.

Shabery sekali lagi mengatakan adakah titik peluh warga Petronas yang membuat keuntungan amat besar itu wajar digunakan untuk seluruh rakyat? Jangan kata Anwar sahaja yang boleh jawab, saya pun boleh jawab. Mereka yang berusaha hingga Petronas untung beratus bilion itu telah dibayar gajinya dengan berpatutan sekali. Bonus dua kali setahun sebanyak lebih kurang 6 bulan gaji adalah setimpal dengan keringatnya berbanding pesawah-pesawah yang membanting tulang memerah keringat untuk mencukupkan bekalan beras negara.

Jadi ingin saya nyatakan di sini, Petronas itu adalah khazanah negara. Untungnya dari dalam dan luar negara tidak kiralah walau sekadar 26% sekalipun hasil dalam negara adalah untuk kerajaan yang memerintah. Dari mana datangnya keuntungan luar negara Petronas? Dari mana datangnya modal Petronas dagangan? Sudah tentu ianya adalah pelaburan kerajaan yakni wang rakyat dan sebagai galang ganti, tidak salah jika saya katakana segala keuntungan Petronas wajar diagihkan kepada seluruh rakyat. Itu saya kata, Anwar hanya kata jumlah pemberian Petronas kepada kerajaan perlu dikemaskini dan perlu diperhalusi demi menjaga kestabilan ekonomi negara.

Anwar begitu jelas menyatakan kesungguhan dalam meringankan beban rakyat. Anwar begitu ikhlas. Ini bukan soal Pakatan Rakyat, ini bukan soal siapa yang nak jadi Perdana Menteri. Ini adalah soal rakyat. Rakyat yang terbeban dengan kemelesetan ekonomi akibat daripada tindak-tanduk kejam kerajaan yang sedia ada ini.

Shabery cuba membandingkan harga minyak tanpa subsidi seperti yang berlaku di eropah, tetapi tidak menyatakan perihal kuasa membeli rakyat di sana. Anwar menyebut pendapatan per kapita mereka di eropah berkaliganda lebih tinggi dari rakyat negara ini. Itu adalah fakta dan shabery terkebil lagi.

Apabila Shabery membezakan kadar inflasi di negara minyak murah seperti venuzuela dan negara arab. Itu tidak dinafikan oleh Anwar. Namun secara spontan Anwar mengatakan bahawa negara yang dimaksudkan oleh shabery itu mempunyai kadar inflasi yang tinggi dengan harga minyak yang rendah manakala negara kita sebagai net exporter ini mempunyai harga minyak yang tinggi dan inflasinya juga tinggi malah semakin meninggi dalam masa beberapa bulan lagi dengan kadar pengangguran yang sangat besar. Shabery sekali lagi terkebil dan kali ini mengelap buih-buih yang membuak di celah bibirnya.

Akhir sekali, Shabery menyentuh dalil yang mengatakan negara ini akan menjadi net importer pada 2015 dan persoalan yang dibawa ialah apakah kerajaan Anwar akan terus menaikkan harga minyak pada kadar harga global tanpa subsidi?

Dengan akal Anwar menjawab, biarlah fakta kehabisan isi telaga minyak itu disebut dengan penuh iaitu, “Jika sekiranya carigali minyak itu atau pencarian minyak itu berhenti sekarang, ianya akan bertahan sehingga 2015”. Itu jika Petronas berhenti mencari minyak.

Adakah Petronas akan berhenti meneroka pada saat ini? Anwar menjelaskan, 10 tahun dulu telah dinyatakan minyak di negara ini akan habis pada tahun 2005 tetapi pada hari ini ianya bertambah selaras dengan penerokaan minyak yang baik dari Petronas. Kesimpulanya, fakta Petronas sendiri menunjukkan bahawa setiap 1 liter minyak yang disedut, maka penemuan baru adalah sebanyak 1.8liter. Kita berhujah dengan fakta !

Akhir kata, sekali lagi saya mendefinasikan bahawa, Shabery telah gagal meyakinkan rakyat terbanyak perihal “Mengapa harga minyak sedemikian rupa” malah beliau banyak menggunakan masa debat yang diperuntukkan hanya untuk membidas kenangan lampau DSAI semata-mata. Tiada fakta melainkan retorik semata-mata.

Saya sudahi artikel pendek ini dengan ucapan jutaan tahniah kepada Dato Seri Anwar Ibrahim kerana begitu bersungguh-sunggu mempertahankan hak rakyat. Tidak lupa juga saya ucapkan tahniah kepada agenda daily kerana memberi ruang kepada seluruh rakyat Malaysia bagi mendengar pidato Anwar.

Kepada rakyat yang berada diceruk kampung sana, yang tidak terdedah kepada sumber berita yang benar-benar sahih, gunakanlah peluang ini untuk berfikir dengan lebih mendalam. Apa yang diperjuangkan oleh Anwar dan rakan Pakatan Rakyat adalah untuk anda semua. Bangkitlah, Kita Wajar Memiliki Malaysia Yang Lebih Hebat ! We Deserve a Better Malaysia.

REFORMASI !

Takbir !!

EDYES
15 Julai 2008, 11.57p

Dipetik dari blog Faisal Tehrani

Pasca debat, premis dan hujah Pakatan Rakyat jelas lebih kukuh dan munasabah. Pengurusan ekonomi negara dalam tanda tanya. Tahniah kepada pasukan Pakatan Rakyat. Wakil debat kerajaan ternyata 'kaput'. Serangan peribadi begitu menjengkelkan. Topik perbincangan cacau dan gagal difokus. Dengan premis Pakatan Rakyat mulai hari ini, orang awam menanti penurunan harga minyak.

Dipetik dari blog Pemuda Pelapis

Sepertimana dijanjikan pada tarikh Selasa, 15 Julai 2008, maka seluruh negara telah dihidangkan acara debat yang dinanti-nantikan di antara saudara Dato' Seri Anwar Ibrahim (Ketua Umum PKR) dengan saudara Datuk Ahmad Shabery Cheek (Menteri Penerangan) yang diadakan di DBP telah pun berjaya disiarkan secara langsung tepat jam 9.00 malam tadi melalui saluran TV9, Astro Awani (saluran 501) dan TV Bernama (saluran 502) yang berakhir sejam kemudiannya pada pukul 10.00 malam.

Saya percaya akan pasti timbul pelbagai persepsi daripada semua peringkat pemimpin dan rakyat seluruhnya, baik para penyokong di pihak pembangkang mahupun di pihak kerajaan. Masing-masing ada pandangan sendiri untuk dibuat ulasan hasil daripada acara debat berkenaan.

Namun apa yang pasti dengan tajuknya yang menarik itu, "Hari Ini Berjaya Memerintah, Esok Turun Harga Minyak" anjuran portal berita AgendaDaily itu hanyalah indah khabar dari rupa dan hasilnya tetap harga minyak tidak akan turun pada hari esok. Cuma sekadar mampu menjadi halua mata dan halua telinga sahaja.

Datuk Ahmad Shabery Cheek telah mewakili pihak kerajaan manakala Dato' Seri Anwar Ibrahim pula mewakili pihak pembangkang telah menampilkan hujah masing-masing serta menjawab beberapa soalan yang diajukan kepada mereka.

Apa yang menarik perhatian saya adalah berkaitan 2 soalan penting yang telah diajukan kepada Datuk Ahmad Shabery Cheek oleh wakil Dato' Seri Anwar Ibrahim tentang dana subsidi pengangkutan awam serta soalan daripada Dato' Seri Anwar sendiri yang panjang kepada Datuk Ahmad Shabery Cheek iaitu kenapa kerajaan BN menaikkan juga harga minyak selepas beberapa bulan pilihanraya umum ke-12 berlalu sedangkan jelas memungkiri janji untuk tidak menaikkannya sepertimana dinyatakan dalam manifesto pilihanraya oleh BN.

Soalan mengenai dana subsidi pengangkutan awam telah tidak berjaya dijawab dengan baik oleh Datuk Ahmad Shabery kerana hujah beliau telah jauh melencong ke lain menyentuh soal-soal peribadi Dato' Seri Anwar di masa lampau ketika beliau berada di dalam kerajaan. Pada pendapat saya, hujah itu tidak menepati kehendak soalan yang diajukan malahan langsung tidak berjawab dengan baik sepertimana yang diharapkan sehinggalah loceng masa penamat sessi itu dibunyikan.

Menyentuh soalan kedua pula, sekali lagi Datuk Ahmad Shabery gagal mengemukakan hujah jawapan yang tepat kepada soalan yang diajukan oleh Dato' Seri Anwar. Apa yang jelas keterangan yang diberikan oleh Menteri Penerangan itu tidak langsung mempertahankan kenapa kerajaan BN terpaksa menaikkan harga minyak selepas PRU12 walaupun setelah berjanji di dalam manifestonya tidak akan menaikkan harga minyak. Di penghujung penggulungan juga mempamerkan kelemahan Datuk Ahmad Shabery yang begitu ketara kerana tidak memanfaatkan masa satu setengah minit terakhir dengan sebaik-baiknya sebagai penutup perdebatan.

Sementara Dato' Seri Anwar yang sememangnya dikenali ramai begitu petah berpidato sudah tentulah ada banyak kelebihannya tersendiri. Secara jujurnya, di dalam perdebatan yang berlangsung itu, Dato' Seri Anwar telah berjaya mematahkan hujah-hujah Datuk Ahmad Shabery dengan begitu mudah sekali berlandaskan fakta-fakta beliau yang lebih arif di sudut ekonomi.

Di sini saya melihat Dato' Seri Anwar lebih profesional jika dibandingkan dengan Menteri Penerangan yang mewakili kerajaan. Beliau tidak mahu melayan atau mengendahkan serangan peribadi ke atasnya yang dibuat oleh Datuk Ahmad Shabery tetapi memanfaatkan masa yang diberikan itu hanya untuk menghujahkan isu-isu berkaitan harga minyak sahaja.

Sebagai rumusan saya yang tulus dan jujur (dengan mengenepikan ideologi politik), saudara Dato' Seri Anwar Ibrahim adalah dilihat lebih menyerlah di dalam hujah-hujah beliau yang begitu bersahaja serta berlandaskan fakta-fakta sedangkan Datuk Ahmad Shabery Cheek dinilai sebagai menghampakan dan tidak sebagaimana yang diharapkan oleh pihak penyokong kerajaan BN khususnya ahli-ahli Umno di semua peringkat. Kredibiliti Datuk Ahmad Shabery kini mula diberi perhatian untuk dinilai rakyat samada diterima baik atau pun sebaliknya.

Jika mengikut mukaddimah yang disampaikan oleh Dato' Seri Anwar Ibrahim, beliau tetap menyahut perdebatan itu meskipun kehendaknya untuk berhadapan samada dengan Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi atau Dato' Seri Mohd Najib Razak tidak dipenuhi. Mengikut kata beliau, dia tetap menyertai debat berkenaan atas dasar tanggungjawab terhadap rakyat yang terbeban dengan kenaikan harga minyak dan inflasi di samping turut mahu berkongsi idea bagaimana beliau mampu menurunkan harga minyak sebanyak 50 sen seliter di peringkat awal sekiranya Pakatan Rakyat berjaya memerintah kerajaan persekutuan.

Apa pun sessi perdebatan telah berlangsung dan sudah pun berakhir. Sebenarnya daripada awal lagi rakyat juga turut mengharapkan samada Perdana Menteri atau pun Timbalan Perdana Menteri adalah orang yang selayaknya berhujah dengan Dato' Seri Anwar Ibrahim. Setidak-tidaknya diberikan laluan itu kepada Menteri Kewangan Kedua, Dato' Seri Mohamed Nor Yaakob.

Kesimpulan di sudut kewibawaan kedua-dua pemidato itu dan pemberian markahnya pula, Dato' Seri Anwar Ibrahim layak menerima 7/10 markah manakala Datuk Ahmad Shabery Cheek hanya sekadar mampu meraih 4/10 markah sahaja. Itu berdasarkan penilaian peribadi saya tetapi lain individu sudah pasti lain penilaiannya.

Realiti hasil perdebatan itu tidak lain hanyalah sekadar rakyat dihidangkan untuk menilai siapakah yang lebih berketrampilan dengan hujah-hujah yang bernas. Ia juga untuk mengukur kepetahan dan kewibawaan kedua-dua pendebat itu di dalam berhujah serta menangkis hujah lawan dengan baik. Rasionalnya, apakah idea dan saranan yang dibawa oleh Dato' Seri Anwar Ibrahim itu sedia diterimapakai oleh kerajaan yang memerintah ke arah mengurangkan bebanan rakyat? Itu sahaja persoalannya.

Dipetik dari blog kickdefella

Job well done oleh Presiden Kelab Sejarah, ooops tersasol pulak, sebenarnya Shabery adalah Menteri Penerangan Malaysia. Menteri Penerangan Malaysia telah berjaya di dalam debat berhubung sejarah peribadi ahli politik negara, eh, tersilap lagi.

Sebenarnya debat malam tadi pasal Minyak atau pasal sejarah peribadi Anwar Ibrahim. Kalau pasal Minyak, rasanya Shabery telah terpesong jauh dari tajuk. Kalau pasal sejarah peribadi Anwar pulak, ummm, rasanya Shabery belum berapa matang lagi.

Bagaimanapun, secara keseluruhan Shabery telah berjaya mengangkat Kerajaan Barisan Nasional ke satu era baru. Era apa saya pun tak tahu.

Secara keseluruhan, saya berpendapat, Anwar Ibrahim masih di gear satu. Ataupun baru bagi 20% sahaja dari kemampuan sebenarnya. Anwar masih boleh beri jauh lebih baik tetapi berdasarkan prestasi lawannya, Anwar tak perlulah membazir minyak nak pergi jauh-jauh.

Hakikatnya, semalam adalah malam Anwar. Setelah sepuluh tahun disisih dari siaran televisyen arus perdana, semalam Anwar mendapat 1 jam untuk bersama rakyat Malaysia dikaca TV. Anwar walaupun masih belum memberi yang terbaik, tetapi ternyata prestasinya semalam adalah yang terbaik dari seorang ahli politik di Televisyen Malaysia semenjak Amanat terakhir Tun Dr. Mahathir di persidangan agung UMNO sebelum beliau bersara pada tahun 2003. Malangnya, apa yang kita saksikan semalam, mungkin kali terakhir dapat kita tatap wajah Anwar kerana mungkin esok, kerajaan lebih suka memenjarakan Anwar sebagai hadiah kepada Menteri Penerangannya yang hebat itu.

Kalau sebelum Mac 2008, Malaysia memiliki tokoh wartawan yang setiap kali ingatkan pilihanraya akan pasti teringatkan erection sebagai Menteri Penerangan, kali ini nampaknya tahta raja badut itu sudah diwarisi oleh tokoh sejarah yang tak empuk direbus.

Berdasarkan prestasi Shabery didalam debat itu, adalah wajar bagi Abdullah mengekalkannya sebagai Menteri Penerangan Malaysia. Bahkan saya mencadangkan agar ahli-ahli Parlimen dari Pakatan Rakyat supaya mengesyorkan satu usul Percaya di Parlimen sebagai tanda terima kasih kepada Menteri Sejarah, ooops, Menteri Penerangan Malaysia itu.

Ternyata Shabery telah berjaya menandingi kehebatan lawak Menteri-Menteri Penerangan sebelumnya, seperti Mat Bulat, Kadir BowTie dan Zam Erection. Syabas.


Dipetik dari blog SuaraSUKJ

Datuk A.Shabery Cheek:

1) Sebelum debat bermula, ramai pihak terutama dikalangan Pemimpin-pemimpin UMNO meramalkan DS Anwar Ibrahim akan mengambil kesempatan debat ini untuk berhujah diluar tajuk dan tersasar dari matlamat sebenar debat ini diadakan.

2) Rupa-rupanya ia terbalik? Datuk Shabery Cheek yang sentiasa terkeluar tajuk malah sentiasa menyerang peribadi DSAI. Sering membangkitkan kisah-kisah lama dan tidak kena mengena dengan isu harga minyak?

3) Cara Shabery Cheek bercakap atau cara beliau berhujah dengan ilmu ekonomi yang agak cetek, jelas menggambarkan 'Tipical Pemimpin UMNO' yang dangkal ilmu tetapi masih gemar mahu temberang.

4) Lain ditanya....lain dijawab. Lebih-lebih lagi soalan daripada Zulkifli Sulung? Beliau tidak menyelesaikan isu tetapi mencetuskan isu.

5) Apa pun tahniah kepada Datuk Shabery Cheek kerana berani berdebat secara terbuka dengan DSAI. Mungkin Shabery Cheek lebih baik dan 'gentle man' jika dibandingkan dengan Menteri lain dalam UMNO.

Datuk Seri Anwar Ibrahim:

1) Tidak dinafikan segala fakta-fakta yang dinyatakan oleh DSAI ada kebenarannya.

2) Soalan-soalan yang diajukan kepada beliau telah dapat dijawab dengan jelas dan meyakinkan.

3) Beliau masih membuktikan bahawa dirinya masih lagi merupakan 'Tokoh' yang berwibawa, layak dan mampu menjadi Pemimpin negara pada masa ini.

4) UMNO masih kelihatan tidak mempunyai tokoh yang setanding dan berwibawa untuk mencabar kewibawaan DSAI.

Malah satu perkara yang agak kita kesal ialah bilamana kita dapat melihat kemunculan seorang 'Naib Chanselor' yang dangkal ilmunya...? Bagaimana orang seperti ini boleh dilantik oleh kerajaan untuk menjadi seorang Naib Chanselor? Bagaimana dangkalnya ilmu beliau jika tidak tahu bahawa 'IPP' itu ada hubung kait dengan minyak dan gas !

Kini rakyat boleh melihat dan menilai sendiri antara keupayaan dipihak kerajaan dan keupayaan dipihak pembangkang. Jika apa yang diperkatakan oleh pihak pembangkang itu benar, maka kerajaan perlu menerimanya dengan hati terbuka untuk dilaksanakan demi faedah kesejahteraan rakyat negara ini. Perkara yang baik kita ambil dan perkara tidak baik kita tinggalkan.

Ditulis oleh ulitmayang dipetik dari tranungkite

Sudah terang lagi bersuluh, rasanya dan seharusnya, Menteri Penerangan YB Dato’ Ahmad Shabery Chik, meletak jawatan dengan megemukakan surat perletakan jawatan, dalam masa 24 jam ini.

Anda telah tewas KO, Knock Out.

Sudah dikhabarkan sejak awal – awal lagi, DSAI bukanlah lawan, regu dan saingannya.

Tidak lah diketahui, siapakah yang menghasut beliau supaya menyahut cabaran debat, anjuran Agenda Daily tersebut.

Seluruh pimpinan Kerajaan UMNO/BN menanggung aib dan malu yang besar di atas KEKALAHAN dan KEGAGALAN beliau dalam berdebat, berhujah dan mengemukakan fakta, bukti dan angka.

Sebaliknya, apa yang terjadi beliau hanya menyerang peribadi DSAI sahaja.

Secara prinsip dan moralnya, tanpa perlu didesak untuk meletak jawatan, beliau secara tegas dan tetap dengan pendirian, mesti meninggalkan pejabatnya di Bangunan Angkasapuri, dalam masa 24 jam.

Tidak perlulah beliau menyerahkan kepada Perdana Menteri, untuk mempertimbangkannya, samada menerima atau menolak perletakan jawatan tersebut.

Selepas dariapda ini, rakyat tidak mahu beliau memberikan sebarang alasan, dalih, hujjah, komen dan sebab, bagi tidak meletak jawatan.

Alasan apakah lagi yang beliau cari selepas ini ? Sama – sama kita tunggu dan lihat.


RUMUSAN, hujah DSAI

* Pakatan Rakyat akan turunkan minyak keesokannya sebanyak RM0.50, sebaik sahaja Putrajaya diambil alih.
* Maka sejumlah RM5 Billion diperlukan untuk menampungnya.
* Angka ini dapat diperolehi melalui RM2 Billion hasil review semula perjanjian TNB dengan IPP
* Ketirisan, kebocoran subsidi diesel RM700 juta
* RM 170 juta, projek pemberian khas kepada kroni pembesar UMNO, Teras Kimia
* RM1 Billion, diambil dari sumbangan dividen khas Petronas2008 kepada kerajaan sebanyak RM 6 Billion.
* Maka selesailah masaalah

LAIN – LAIN HAL

* Pengerusi TNB, tahun 90-an, Tan Sri Dr Ani Arof, meletak jawatan kerana TIDAK BERSETUJU dengan syarat dan terma perjanjian diantara IPP dengan TNB yang berat sebelah, yang merugikan TNB.
* Kenaikan minyak sebanyak RM0.78 yang dumumkan baru – baru ini mirip ‚PRISKRIPSI’ IMF.
* Adakah kerajaan UMNO/BN telah mengambil nasihat IMF, bagi menghukum rakyat Malaysia yang telah menolak UMNO/BN ?
* Malaysia akan menjadi NET IMPORTER pada tahun 2015, sekiranya pengeluaran Petronas adalah pada tahap sekarang, dan tidak ada telaga baru ditemui.

AHMAD SHABERY

* Maaf tidak ada fakta dikemukakan dan sepanjang perdebatan tersebut tidak ada angka – angka diperolehi, serta hujah dan ulasan yang diberikan tidak bersangkutan dengan tajuk iaitu „ HARI INI MEMERINTAH, ESOK HARGA MINYAK DITURUNKAN“
* Hanya serangan peribadi yang diutarakan, seperti fitnah tentang demostrasi baling, melawan Tun Razak, Melawan TDM,
* Semua jawapan yang dikemukakan oleh beliau adalah tidak menepati soalan yang dikemukakan

TAMBAHAN SIKIT

* Panel Tan Sri Dr Nordin Kardi

Soalan yang dikemukakan agak janggal, iaitu cuba untuk TIDAK mengaitkan IPP dengan tajuk debat. Tangkas dipancung oleh DSAI. Ini memalukan taraf seorang Naib Canselor bagi sebuah universiti yang ternama di negara ini.


Ada tuduhan sedikit masa dulu, katanya adaNaib Canselor sebuah universiti di Malaysia yang menciplak tajuk presentasi ilmiah. Siapakah dia itu ?

* Zukifli Sulong

Soalan yang ditanya sangat bernas, iaitu soal penjimatan minyak hasil kenaikan tahun 2006 sebanyak R0.30 sebanyak RM4.13 Billion, hanya dibelanjakan sekitar RM700 juta sahaja. Bakinya ke mana pergi ?Begitu juga kewarasan kerajaan untuk membelanjakan sebanyak RM13 Billion, yang bakal dijimatkan, hasil kerajaan UMNO/BN menaikkan minyak sebanyak RM0.78 baru – baru ini. Ke manakah wang sebanyak itu akan dibelanjakan ?

NOTA

* DSAI akan bertanding dalam pilihanraya kecil, dalam masa se singkat – singkatnya
* Adakah di Permatang Pauh ?

Dipetik dari blog MSOmelayu

TEPAT seperti mana kata Presiden Pas, Abdul Hadi Awang debat antara Penasihat PKR, Anwar Ibrahim dengan Menteri Penerangan, Ahmad Shaberry Chik tidak sepadan. Kata Abdul Hadi semasa saya meziarahinya di IJN pagi tadi Anwar sepatutnya tidak layan Shaberry, beliau sepatutnya berdebat dengan Perdana Menteri ataupun Timbalan Perdana Menteri, baru padan kata Abdul Hadi.

Sepanjang kira-kira 50 minit perdebatan antara kedua mereka tadi ternyata tidak membawa penyelesaian kepada masalah ekonomi negara hari ini. Ia tidak memberi apa-apa kesan kepada rakyat atau memberi tip untuk melegakan rakyat ekoran kenaikan harga minyak tertinggi di dunia. Debat itu walaupun nampak ilmiah tetapi ia lebih kepada hiburan dalam sitkom Senerio.

Formula yang diharap akan dibentangkan Anwar untuk menurunkan harga minyak dan diharap akan digunapakai oleh kerajaan juga kabur. Anwar tidak memperincikan formulanya. Mungkin itu adalah rahsianya yang akan dikemukakan selepas Pakatan Rakyat membentuk kerajaan 16 September depan.

Bagaimana pun perdebatan itu memberi keuntungan kepada kedua tokoh berkenaan. Ia mempopularkan mereka. Anwar yang sudah popular menjadi semakin popular dan penampilan tadi juga menaikkan saham dirinya yang agak mendung sehari dua ini. Dengan bersedia memenuhi janjinya (hadir berdebat) walaupun dalam keadaan dirinya ditimpa musibah menjadikan orang yakin kepadanya.

Seperti dikatakan tadi walaupun ia tidak memberi banyak faedah, tetapi perdebatan tadi menyeronokkan. Pastinya ia lebih bermanfaat dari rancangan Akademi Fantasi atau pun Jom Heboh. Bagi Shaberry dapat berganding dengan Anwar atas pentas satu tuah sepertilah orang kampung dapat bergambar dengan artis yang hadir di tempat kenduri. Kesempatan itu diambil sebaik mungkin untuk Shaberry meletakkan dirinya sebagai hebat dan akan dijaja kepada orang kampungnya di Kemaman, Terengganu.

Begitu juga, saya percaya penyokong Anwar dan Pakatan Rakyat yang rindu untuk menatap wajah Anwar di skrin televisyen terubat. Sejak dipecat dari Umno 10 tahun lalu itulah tempoh terlama Anwar muncul di kaca tv dan secara langsung.

Jelas sekali pada semua pusingan Shaberry tewas dalam perdebatan tadi. Ada kalanya beliau terpaksa mengungkitkan soal peribadi Anwar yang terkeluar daripada mauduk perbahasan untuk menyelamatkan dirinya. Apabila beliau membangkitkan soal peribadi Anwar, menyebabkan beliau menerima tepukan daripada penyokongnya dan menjadikan beliau seolah-olah setanding dengan Anwar yang terus mendapat tepukan, termasuk dari penyokong Shaberry sendiri.

Bagaimana pun sekalung tahniah perlu dihulurkan kepada Shaberry. Walaupun sampai berbueh mulutnya untuk mematahkan hujah Anwar dan mempertahkan tindakan Perdana Menteri dan bosnya Abdullah Ahmad Badawi yang menaikkan harga minyak, namun beliau mampu juga memberanikan dirinya. Kesanggupan itu satu kehebatan Shaberry sebenarnya.

Ternyata baik dari segi umur, pengalaman, hubungan kemanusiaan dan cara berhujah Anwar jauh lebih matang dan bijak berbanding dengan Shabrry. Anwar tidak menjawab hal peribadi yang dilemparkan Shaberry berkali-kali kepadanya. Dan Anwar juga menunjukkan semangat profesional dan bukan emosi berbanding Shaberry yang nampak ego dan besar diri kerana jawatannya itu.

Shaberry merujuk Anwar sebagai sdr, sebaliknya Anwar merendahkan diri dengan memanggil Shaberry Datuk Shaberry. Di akhir perdebatan Anwar yang melangkah berjabat salam dengan Shaberry yang terkaku di rostrumnya kerana masih teruja dengan apa yang berlaku. Dari segi bintang perdebatan tadi Anwar bolehlah diberi enam bintang (******) manakala Shaberry hanya dua (**) saja.

Dipetik dari blog Cina Islam

Debat antara Menteri Penerangan, Datuk Ahmad Shabery Cheek dan Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim baru berakhir di Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) di sini, yang bermula jam 9 malamberakhir sejam kemudian.

Debat bertajuk “Hari Ini Membentuk Kerajaan, Esok Turun Harga Minyak”, diadakan untuk kedua-dua pihak menyampaikan hujah-hujah dan fakta dalam isu berkaitan.

Menariknya untuk sekiankalinya Debat selama sejam itu disiarkan secara langsung oleh TV9 dan Bernama TV menerusi saluran 502. Tajuknya “Hari Ini Membentuk Kerajaan, Esok Turun Harga Minyak" itu anjuran portal berita Agenda Daily itu membabitkan moderator, Datuk Johan Jaafar yang juga Pengerusi DBP.
Kedua-dua pendebat melantik dua wakil untuk bertanya soalan tambahan.Tan Sri Nordin Kardi mewakil Shabery dan Zulkifli Sulung mewakili anwar.
Saya berpandangan, DS Anwar Ibrahim mendahului debat dengan fakta dan penguasaan materi debat secara matang dan konkrit.

Sebaliknya Shabery nampaknya mengulang-ulang serangan peribadi dan sering terkeluar dari topik perbahasan sebenar. Antaranya seingat saya dia mengulangi mengenai Anwar demo dibaling sebanyak 2 kali, selain itu mengaitkan Anwar dengan IMF dan kejatuhan ekonomi tahun 1998.

Hujah-hujah Anwar sangat bernas berbanding dengan Shabery yang tersasar kepada serangan peribadi. Satu masa dia menyebut mengenai "minyak urut", yang menampakkan hujah yang kebudak-budakan.

Formula menurunkan harga minyak oleh Anwar nampaknya berasas berbanding dengan penjelasan Shabery alasan kenaikan harga minyak yang rapuh.
Namun kita mengucapkan tahniah kepada Menteri penerangan UMNO itu dengan keberanian mewakili parti dan kerajaan BN dan bersedia untuk berdebat dalam keadaan orang lain yang nampak "penakut".

3 comments:

Tanpa Nama berkata...

Namapaknya ulasan-ulasan ini nampak sangat berat sebelah. Sedangkan tajuk Hari ini memerintah Esok harga minyak turun... jadi sebenarnya tajuk ini teramat sesuai kepada DSAI kerana beliau telah berjanji akan menurunkan harga minyak sekiranya menang pilihanraya... sedangkan harga minyak pada masa itu RM1.98 jadi sepatutnya DSAI memberi penjelasn bagaimana minyak boleh diturunkan kurang dari harga semasa sebelum pilihanraya. bukannya hanya menurunkan harga dari RM2.70 kepada RM2.20 (Kurang RM0.50) maka secara tidak langsung DSAI telah menaikkan minyak lebih kurang RM0.30 dari harga sebelum Pilihanraya..

Adillah dalam membuat penilaian...
Jangan putar belit...

KUDA TROJAN berkata...

Untuk makluman semua, ulasan ini dipetik dari rakan bloger, sebenarnya Kuda Trojan saya masih menunggu ulasan dari blog2 yang dikatakan pro kerajaan. Kesimpulannya blog2 yg pro kerajaan ini lambat update. Itu masalahnya

abe MIE berkata...

salam...

membela rakyat.. baguslah tapi takut kalau PKR menang BN dan UMNO tewas takut nanti pepatah pak pandir iaitu ' ayam memang tapi tanah tergadai'...

iaitu, lihat sekarang bagaimana india berjaya menjadi suara dan pendamai serta penyelamat kepada anwar. BALA, SIVARASA dan SEKARA... peguam? untuk apa?


pkrpasdap.blogspot.com