OpenOffice.org 3.0 dilancar secara rasmiDipetik dari blog Melayubuntu

Selepas 3 tahun dibangunkan, OpenOffice.org kini mencapai angka kematangan "3" dan sedia untuk didownload secara percuma dari laman web rasminya. OpenOffice.org merupakan perisian altenatif kepada Microsoft Office. Tidak kiralah anda pengguna windows, mac osx mahupun linux, anda boleh memasang openoffice.org dan menggunakannya secara percuma tanpa perlu membayar walau 1 sen.

OpenOffice.org kini menunjukkan sambutan yang sangat menggalakkan di Malaysia dan digunakan secara rasmi di pejabat kerajaan negeri seperti Terengganu, Kedah, Pahang, Melaka dan bakal digunakan secara beransur-ansur oleh pelajar sekolah mulai tahun hadapan.

Saya secara peribadi telah mencuba OpenOffice.org 3.0 versi beta dan telah review berkenaan fungsi terbaru perisian ini disini.

OpenOffice.org 3.0 kini mampu membuka kesemua fail yang dihasilkan oleh Microsoft Office 2003 - doc etc., mahupun Microsoft Office 2007 - docx etc.

OpenOffice.org 3.0 akan terdapat dalam Ubuntu Intrepid Ibex 8.10 yang bakal terbit pada 30hb 10 ini. Semoga segalanya berlaku seperti dirancang dan semoga versi 8.10 ini akan jauh lebih baik dan stabil dari versi-versi sebelumnya.

0 comments: